Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Klart med övre åldersgräns för Astra Zenecas vaccin

Publicerad: 2 februari 2021, 13:17

Foto: Astra Zeneca

Covidvaccinet från Astra Zeneca ska inte ges till personer som är 65 år och äldre i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation.


Ämnen i artikeln:

Covid-19CovidvaccinFolkhälsomyndigheten

Astra Zenecas vaccin ska i stället ges till åldersgruppen 18-65 år. De andra godkända vaccinen, från Pfizer/Biontech och Moderna, bör därför prioriteras till åldersgrupp 65 år och uppåt, berättar Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Mer information följer i slutet av veckan, enligt Sören Andersson, som också intervjuas om åldergränsen i en längre artikel i Dagens Medicin i går. 

Skälet är att man från EU:s läkemedelsmyndighet EMA menar att man inte har tillräckligt med data som dokumenterar skydd i de högre åldersgrupperna, säger han om vaccinet från Astra Zeneca.

Samtidigt berättar Folkhälsomyndigheten att förekomsten av den brittiska varianten av coronaviruset ökar i Sverige. Mutationen kan ha en liknande spridning i Sverige som i andra europeiska länder. Folkhälsomyndigheten har tillsammans med fyra regioner genomfört en stor stickprovskontroll på totalt 2 200 prover som är positiva med covid-19.

Ungefär 11 procent som genomgått screeningen var den brittiska varianten, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Ytterligare 224 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Sammanlagt har 11 815 smittade avlidit i landet.

Totalt har 576 606 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

I Skåne minskar antalet fall kraftigt men regionen ligger fortfarande på cirka 650 smittade per 100 000 jämfört med cirka 400 i riket i snitt. I Västra Götaland ligger antalet fall på en platå på nästan 500 och samma sak i Stockholm på 300.

 

 

 

Relaterat material

Astra Zenecas vaccin kan få övre gräns i Sverige

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev