Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Klinikchef tillbakavisar kritik efter dödsfall bland nyfödda

Publicerad: 3 september 2009, 08:17

Chefen för barn- och ungdomskliniken i Västerås tillbakavisar nu kritiken mot den klinik där tre spädbarn nyligen dog till följd av klebsiella-bakterier.


– Vi följde rutinerna, säger Mårten Hallberg, chef för barn- och ungdomskliniken på Centrallasarettet i Västerås, till Dagens Medicin.

Enligt uppgifter i Aftonbladet väntade personalen nästan ett dygn med att isolera ett nyfött barn som var infekterat av klebsiella-bakterier. Enligt tidningen kan detta ha bidragit till att ytterligare ett barn dog.

Men enligt Mårten Hallberg, chef för barn- och ungdomskliniken på Centrallasarettet i Västerås, följde kliniken rutinerna.

– Det rörde sig om ett halvt dygn under vilket vi var tvungna att planera hur vi skulle isolera det aktuella barnet, hitta en vårdplats och så vidare. Dessutom var det på natten, vilket inte gjorde saken lättare. Som jag ser det hade vi inte kunnat göra så mycket annorlunda.

Men om nu riktlinjerna säger att man ska isolera på en gång spelar det väl ingen roll hur länge ni väntade?

– Riktlinjerna säger inget om hur man isolerar. Man kan mycket väl isolera på samma rum. Ett sätt är att stänga dörren och inte ta in fler patienter. Så det beror på var man lägger ribban. Men huruvida vi gjorde rätt eller inte får Socialstyrelsens utredning visa.

Totalt smittades sju barn. Hur är det med hygienen på sjukhuset?

– Personalen vet vad som gäller och vi informerar föräldrar och anhöriga. Smittan har troligen kommit utifrån, vårt jobb är att se till att den inte sprids.

Men det handlar ju inte bara om att känna till vad som gäller, det handlar ju också om att göra som man ska.

– Visst, någonstans har det uppenbarligen brustit eftersom smittan har spridits vidare.

Vilka åtgärder vidtar ni nu?

– Vi planerar att införa striktare regler för besökare, att endast låta föräldrarna till barnen komma in, men inte syskon eller andra anhöriga.

Detta är inte första gången som nyfödda dör av den fruktade bakterien som är resistent mot flera olika typer av antibiotika. Under ett utbrott förra hösten på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge smittades 15 nyfödda barn varav tre barn dog.

Relaterat material

Resistenta bakterier bland nyfödda oroar experterna

Resistent bakterie dödade nyfödda barn i Västerås

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev