måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Koleran sprider sig i Jemen

Publicerad: 31 juli 2017, 06:09

Foto: Thinkstock

Över 20 miljoner människor är i behov av hjälp i ett land som lamslås av brutala strider, torka och en koleraepidemi.


– Sjukhussystemet är i stort sett helt kollapsat, säger Hanna Broberg hos Läkare utan gränser.

Hon kastades rakt in i arbetet. Hanna Broberg landade i dallrande 40-gradig hetta och for därefter direkt till Abs i nordvästra Jemen, för att arbeta med att bygga upp ett koleracenter i staden.

– Abs är en av de platser som drabbats allra hårdast. Det fanns ingen tid till att tänka efter, det var bara att sätta i gång och jobba för att få allting att fungera med logistiken, det medicinska och med personalen, berättar Hanna Broberg för TT.

Inbördeskrig, svår torka och utbredd fattigdom — som om detta inte var nog har Jemen dessutom drabbats av det värsta kolerautbrottet i modern tid. Ingenstans har antalet smittade ökat så snabbt. Mer än 370 000 människor har redan smittats sedan utbrottet startade i april. Hittills i år har 1 800 dött. Många av dem är barn, eftersom de är extra känsliga, och Jemen har en mycket ung befolkning.

Enligt Melker Måbeck, internationell chef vid svenska Röda Korset, har 900 barn dött under de senaste tre månaderna.

– Röda Korset finns på plats på ett tjugotal sjukhus i elva regioner i Jemen och samarbetar med sin systerorganisation Röda Halvmånen.

Hjälporganisationernas arbete är svårt att bedriva av en rad skäl, påpekar Melker Måbeck.

– Vi kan bygga upp en vattendistributionsanläggning ena dagen, som sedan bombas sönder nästa dag. Grundproblemet är att de stridande parterna inte följer den humanitära rätten. Här har även de som stöder de stridande parterna ett ansvar för skyddet av civilbefolkningen, sjukvården och den civila infrastrukturen, säger Melker Måbeck.

FN kan utöka stödet

Nyligen varnade Internationella rödakorskommittén (ICRC) för att över 600 000 jemeniter väntas bli smittade av kolera under 2017. Samtidigt slog FN larm om att 20 av Jemens 27 miljoner invånare är i behov av humanitärt stöd. FN bedömer också att situationen i Jemen är den värsta humanitära krisen i världen.
Hittills i år har Sida utbetalat ett stöd på 274 miljoner kronor. Biståndsmyndigheten bevakar situationen på daglig basis och stödet till Jemen kan komma att utökas.
Källor: Utrikespolitiska institutet, UI, Sida, ICRC, FN.

HELENA NORDENBERG/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev