fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Koleravaccin skyddade efter enkeldos

Publicerad: 9 maj 2016, 11:20

Kolera är en allvarlig sjukdom som sprids via dricksvatten.

Foto: Thinkstock

En singeldos av ett drickbart koleravaccin har en skyddseffekt på 40 procent under en kortare period, enligt en ny randomiserad studie i tidskriften New England Journal of Medicine.


Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Vaccinet i fråga heter Shanchol och rekommenderas av världshälsoorganisationen WHO. Det administreras med två doser och ger då en skyddseffekt på 53 procent enligt en tidigare forskningsstudie. Men det har diskuterats om vaccinet kan skydda mot diarrésjukdomen kolera efter endast en dos.

I den nya studien undersöktes fler än 204 000 individer som lever i Bangladesh – ett högriskland för kolera. Deltagarna var minst tolv månader gamla och ungefär hälften fick en singeldos av vaccinet.

Bland dem som behandlades fanns färre nya kolerafall, 0,37 fall per 1 000 individer efter sex månaders uppföljning. Detta jämfört med 0,62 fall per 1 000 individer för den grupp som inte vaccinerades.

Dock sågs en trend mot en sämre effekt av vaccinet för alla former av kolera hos barn under fem år, skriver forskarlaget bakom studien. De menar att två doser av vaccinet är optimalt, men att en singeldos kan fungera för äldre barn och vuxna om de har svårt att fullfölja hela behandlingen.

En svaghet med studien är att det kan bli svårt att applicera resultaten på individer i andra länder. Invånarna i Bangladesh har troligtvis en viss naturlig immunitet mot kolera vilket kan ha betydelse för vaccinets effekt, skriver forskarna.

Läs mer i abstract:

Firdausi Qadri med flera. Efficacy of a Single-Dose, Inactivated Oral Cholera Vaccine in Bangladesh. New England Journal of Medicine, publicerad online den 4 maj 2016. Doi: 10.1056/NEJMoa1510330

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev