Infektion
Kolhydrater kan avgöra risk för magsår
Publicerad: 11 februari 2014, 12:35
Olika sorters kolhydrater i magen kan antingen stimulera eller hämma tillväxt av magsårsbakterien Helicobacter pylori, visar doktoranden Emma Skoog i en ny avhandling.
Bakterien Helicobater pylori ger ofta inga symtom, men kan orsaka magsår eller magcancer. I magen fäster bakterien på kolhydrater på slemhinneproteinerna muciner. Olika människor har olika sammansättning av de här kolhydraterna.
I en avhandling från Göteborgs universitet visar molekylärbiologen Emma Skoog att kolhydraterna påverkar genuttrycket hos bakterierna. Vissa kolhydrater kan leda till att bakterien blir mer aggressiv och andra kan hämma tillväxten hos bakterierna.
Hon hoppas att forskningen på sikt kan ligga till grund för nya behandlingar och läkemedel.
– Jag hoppas att man antingen kan behandla med olika kolhydratstrukturer som kan tränga in i slemhinnan och påverka bakterierna eller att vi kan påverka vårt eget uttryck av kolhydrater som finns på mucinerna så att vi kan bli mer motståndskraftiga mot bakterierna, säger hon till Dagens Medicin.
Läs avhandlingen:
SAMUEL LAGERCRANTZ