lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Kommuner på jakt efter listeriasmittat kött

Publicerad: 18 augusti 2014, 12:06

Svenska företag har köpt produkter från det danska företag som listeriasmittan som har kostat tolv liv spreds från.


Det rör sig om små mängder, sammantaget mindre än tio kg, som har köpts av tre eller fyra företag i södra Sverige, uppger Livsmedelsverket i ett pressmeddelande. Enligt myndigheten arbetar miljö- och hälsoskyddskontoren i de berörda kommunerna med att spåra och stoppa varorna. Livsmedelsverket framhåller också att bäst före-datum i de flesta fallen är passerat och att det mesta sannolikt redan är uppätet.

Samtidigt rapporterar TT att ytterligare fyra personer har smittats i Danmark efter att ha ätit av smörgåspålägg från det danska företaget. Sammantaget har 24 personer blivit smittade i det pågående utbrottet av sjukdomen och 12 personer har avlidit.

Listeria kan förekomma i exempelvis rått kött och mjölkprodukter. Cirka 40-70 fall av smittan rapporteras årligen i Sverige. Mats Lindblad, smittskyddsamordnade på Livsmedelsverket, säger till Dagens Medicin att en möjlig anledning till att så stor andel av de smittade avlidit i det nu aktuella utbrottet kan vara att produkterna har serverats på sjukhus och vårdinrättningar. Det har då inneburit att många känsliga personer fått i sig av dem.

Relaterat material

Listeria från charkföretag

Varning för listeriautbrott

Fler svenskar sjuka av listeria

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev