Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Konspirationsteorier på nätet avskräcker från vaccination

Publicerad: 19 augusti 2009, 13:26

Varningar och konspirationsteorier på internet kan leda till att massvaccineringen mot svininfluensan blir verkningslös. Det befarar Smittskyddsinstitutet.


Enligt Läkemedelsverket måste mellan 80 och 90 procent av befolkningen få skydd mot influensa A(H1N1) för att massvaccineringen ska få någon effekt. Nu befarar Smittskyddsinstitutet att det målet blir svårt att nå, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Bakgrunden till oron är att det sprids uppgifter om att vaccinet skulle vara farligt. Det rör sig om allt från varningar av ansedda forskare till rena konspirationsteorier.

Mia Brytting, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet, uppmanar alla som har möjlighet att vaccinera sig. Enligt henne är alla rapporter om farligt vaccin kraftigt överdrivna.

– Internet är fantastiskt för att man kan få fram otroligt mycket information, men det är väldigt viktigt att veta att den är korrekt och saklig. Det är egentligen det som är problemet. Det finns väldigt mycket som är felaktigt, säger hon till Ekot.

Relaterat material

Tung vårdpolitiker utlovar gratis vaccin mot influensan

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News