Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Könssjukdomar är vanliga bland ålderstigna swingrar

Publicerad: 24 juni 2010, 07:27

Äldre swingrar drabbas av lika mycket könssjukdomar som vilken högriskgrupp som helst. Det visar en nederländsk studie som presenteras i BMJ-tidskriften Sexually Transmitted Infections.


– Att exempelvis klamydia bara drabbar yngre är ett majoritetsmissförstånd. Bakterier eller virus gör ingen skillnad på vare sig ålder eller hudfärg, säger Hans Bertil Hansson, före detta smittskyddsläkare i Region Skåne, numera pensionär.

Swingrar är heterosexuella män eller kvinnor, ofta par, som träffas, umgås – och har sex med varandra. Ett exempel på ett swingersnätverk är skånska Lustkammaren, som har cirka 900 medlemmar.

För ett par år sedan uppstod en dispyt mellan smittskyddsläkaren Hans Bertil Hansson och Lustkammaren, efter det att det sexuella nätverket ville skaffa sig en egen ”swingerslokal” i centrala Malmö. Hans Bertil Hansson, som då arbetade som smittskyddsläkare i Region Skåne, var kritisk och menade att detta ytterligare skulle öka risken för smittspridning av sexuellt överförbara sjukdomar, STI, exempelvis klamydia, gonorré, syfilis eller, i värsta fall, hiv.

Swingrarna, å sin sida, hävdade – vilket de ofta gör – att risken för smittspridning bland dem är förhållandevis liten, eftersom de är äldre och att de – till vardags – ofta lever i stabila parförhållanden.

Nu visar en nederländsk studie att swingrarna har fel. Ålder har ingenting att göra med risken att drabbas av en könssjukdom.

Det är i det senaste numret av Sexually Transmitted Infections som en grupp forskare redovisar en systematisk registrering av huruvida de patienter som mellan 2007 och 2008 sökte till en av tre olika STI-mottagningar i Limburg, Nederländerna, var swingrar eller inte.

Under tidsperioden fick de tre klinikerna 9 000 besök. En av nio, cirka 12 procent, uppgav att de var en swinger. Medelåldern bland dessa var 43 år.

Det visade sig att swingrarna hade bland den högsta förekomsten av STI-sjukdomar, tillsammans med ungdomar och homosexuella män. Exempelvis var förekomsten av klamydia och gonorré mer än dubbelt så hög bland swingrarna jämfört med bland kvinnliga prostituerade, 10,4 respektive knappt 5 procent. Mer än hälften av, 55 procent, av alla diagnoser bland dem som var mer än 45 år gamla gjordes bland swingrar, jämfört med 31 procent bland homosexuella män. Kvinnliga swingrar hade en högre förekomst av könssjukdomar än manliga dito.

– Jag har begränsad erfarenhet av swingerklubbar, men vi vet att antalet sexpartners definitivt spelar en roll för risken av att drabbas av en könssjukdom, säger Hans Bertil Hansson.

– Om man går till en swingerklubb och slår sig lös med sin fasta partner så är det, åtminstone i min föreställningsvärld, inte ett så stabilt förhållande, åtminstone inte ur smittskyddssynpunkt. Man ger sig ut på en helt annan marknad som inte har något med ålder att göra, säger han.

Enligt de nederländska forskarna är swingrarna, av allt döma, en ganska stor grupp som ofta helt glöms bort ur ett smittskyddsperspektiv.

Relaterat material

Partnerbyten en utmaning för skånsk smittskyddsläkare

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev