Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Kontrovers om koppling mellan virus och trötthetssyndrom

Publicerad: 10 januari 2011, 13:16

Kopplingen mellan viruset XMRV och utveckling av trötthetssyndromet myalgisk encefalomyelit kan förklaras av förorening av labbprover, enligt nya studier.


Enligt en ny och omdiskuterad teori skulle infektion av viruset XMRV kunna ligga bakom diagnosen kroniskt trötthetssyndrom, också kallad myalgisk ecefalomyelit (ME).

Men enligt fyra studier som publiceras i tidskriften Retrovirology skulle den eventuella kopplingen kunna förklaras av förorening av virus-DNA i laboratorieprover.

Bakom en av studierna står forskare vid University College of London. De anser sig a funnit flera bevis för att DNA från XMRV som identifieras i patientprover med hjälp av metoden PCR i själva verket kommer från möss. Deras slutsats är att  XMRV inte behöver vara en genuin mänsklig patogen .

Men forskarna som ursprungligen lanserade teorin om kopplingen mellan XMRV och kroniskt trötthetssyndrom försvarar sina fynd. De hänvisar till att deras resultat inte bara bygger på analyser med PCR utan också på andra analystekniker, som antikroppstester. Vidare säger de sig ha varit mycket noggranna med att försöka undvika kontamination av proverna.

Ingenting som publicerats fram till i dag motbevisar våra data , säger forskaren Judy Mikovits i ett uttalande från Whittmore Peterson Institute for Neuroimmune Disease i Reno, USA.

Hon var ansvarig för den mycket uppmärksammade studie från år 2009, där forskarna fann att XMRV var överrepresenterat hos patienter med kroniskt trötthetssyndrom, jämfört med friska kontrollpersoner.

Läs abstract till en av de nya studierna:

Retrovirology, publicerad online 20 december 2010

Relaterat material

Retrovirus kopplas ihop med kroniskt trötthetssyndrom

Forskare vill testa hiv-medicin mot trötthetssyndrom

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News