Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Kortisontablett effektlös vid luftvägsinfektion

Publicerad: 22 augusti 2017, 15:00

Att ge tabletter med prednisolon minskar inte symtom vid akuta nedre luftvägsinfektioner hos vuxna, enligt en ny randomiserad studie i Jama.


– Det är en välgjord studie som äntligen ger oss ett svar i den här frågan, säger Sigvard Mölstad, professor emeritus vid avdelningen för allmänmedicin och samhällsmedicin, Lunds universitet.

Enligt honom är det inte så vanligt att patientgruppen får kortisonpreparat inom svensk sjukvård.

– Men det har länge diskuterats om det kan vara en behandlingsväg för att undvika antibiotika till dessa patienter. Men så är alltså inte fallet, säger han.

Luftvägsinfektioner är en av de vanligaste orsakerna till besök inom primärvården. Nedre luftvägsinfektioner, som kan orsaka hosta och andningsbesvär, medicineras främst med antibiotika i akuta fall. Fast det blir allt vanligare att patientgruppen även får kortisonpreparat, enligt de brittiska forskarna bakom studien. De ville ta reda på om den typen av behandling kan lindra symtomen.

I studien deltog 401 vuxna patienter i England som lottades till att få tabletter med prednisolon eller placebo. De fick preparaten dagligen under fem dygn. Forskarna undersökte sedan hur länge som patienterna hade en måttligt svår eller svår hosta under fyra veckors tid.

En sådan typ av hosta varade i snitt under fem dagar inom både placebogruppen och läkemedelsgruppen. Det var inte heller någon skillnad mellan grupperna gällande svårighetsgrad av andra symtom som kopplas till sjukdomen, såsom sömnstörningar.

Fynden stärker bilden av att kortikosteroider har en begränsad roll vid behandling av vanliga infektioner inom primärvården, skriver forskarna.

Studien pågick mellan 2013 och 2014. Ingen patient hade astma och de kom från 54 olika kliniker. Att resultatet bygger på självrapporteringar är en svaghet med studien, menar forskarna.

Läs mer i abstract:

Alastair med flera. Effect of Oral Prednisolone on Symptom Duration and Severity in Nonasthmatic Adults With Acute Lower Respiratory Tract Infection A Randomized Clinical Trial. Jama, publicerad online den 22 augusti 2017. Doi: 10.1001/jama.2017.10572

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News