Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Kraftfull effekt i ny oral behandling mot covid-19

Publicerad: 5 november 2021, 12:45

Den nya behandlingen består av två delar, dels den nya antivirala substansen PF-07321332, dels det beprövade hiv-läkemedlet ritonavir. Bägge tas i tablettform. Genrebild.

Foto: Getty Images

En ny antiviral läkemedelskandidat förebyggde 89 procent av sjukhusinläggningarna och dödsfallen bland riskpatienter med okomplicerad covid-19, jämfört med placebo.

Ämnen i artikeln:

PfizerCovid-19Medicinska nyheterToppnyheter infektion

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det beskedet ger företaget Pfizer i ett pressmeddelande. Resultaten bygger på uppgifter från 1 219 patienter i en klinisk prövning som fått avbrytas i förtid. 

Samtliga deltagare hade mild eller medelsvår covid-19 och minst en riskfaktor för att utveckla en svår sjukdom.

Bland de patienter som lottats till den nya behandlingen, som går under namnet Paxlovid, hade 0,8 procent lagts in på sjukhus eller avlidit efter 28 dagar. Motsvarande andel i placebogruppen var 7,0 procent. Detta gällde patienter som fått behandling inom tre dagar efter symtomdebut.

Biverkningarna med det nya läkemedlet var inte värre än med placebo.

Om behandlingen i slutändan godkänns skulle den kunna vara ett alternativ för riskpatienter som i dag kan erbjudas intravenös behandling med antikroppsläkemedel mot sars-cov-2.

Resultaten i studien kommer säkert att jämföras med dem för läkemedelskandidaten molnupiravir som i en liknande studie nyligen visat sig minska sjukhusinläggningar och dödsfall med 50 procent. Den senare studien verkar dock ha inkluderat något sjukare patienter än de i Paxlovidstudien. 

Läs också: Så går det för överlevare av covid-19 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev