Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Kraftig ökning av antalet sjuka i smittsamma sjukdomar

Publicerad: 28 maj 2008, 12:43

Antalet inrapporterade fall av smittsamma sjukdomar ökade med 30 procent under 2007. Både antalet fall av sorkfeber och hiv slog rekord förra året.


Antalet rapporterade fall av smittsamma sjukdomar ökade kraftigt under förra året. Det visar Smittskyddsinstitutets epidemiologiska årsrapport som publicerades i går, tisdag.

Totalt tog Smittskyddsinstitutet, SMI, emot 77 554 anmälningar enligt smittskyddslagen under 2007.

Den sjukdom som proportionellt sett ökade mest är sorkfeber, från 213 fall 2006 till 2 195 fall 2007.

Orsaken, skriver SMI i ett pressmeddelande, kan vara den pågående klimatförändringen. Varmare vintrar gör att fler sorkar överlever. Dessutom gör brist på ett rejält snötäcke att sorkarna söker skydd inomhus, där smitta lättare sprids till människor.

Men sorkfeber var inte den enda sjukdomen som slog rekord förra året. Exempelvis upptäcktes 541 fall av hiv, vilket är det högsta antalet sedan 1986, då hiv nyligen hade blivit möjligt att diagnostisera. Antalet rapporterade hivfall som har smittats i Sverige har ökat med 70 procent jämfört med 2006. Den största ökningen har huvudsakligen skett bland intravenösa missbrukare och män som har sex med män, konstaterar SMI.

Även klamydia fortsätter att öka. Under 2007 anmäldes 47 101 fall av klamydiainfektion, vilket är en fortsättning av den ökning som skett de senaste tio åren. Klamydia står för runt 60 procent av det totala antalet anmälda fall som kom in till SMI förra året.

Förra året anmäldes också 2 099 fall av ESBL, det vill säga antibiotikaresistenta tarmbakterier, en sjukdom som blev anmälningspliktig så sent som i februari 2007. Sett till antalet anmälda fall är ESBL ungefär dubbelt så vanligt som MRSA, det vill säga meticillinresistenta gula stafylokocker.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev