torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Kraftig ökning av covid-19 i Västerbotten

Publicerad: 8 februari 2021, 13:49

Norrlands universitetssjukhus beslutade under måndagen att åter gå upp i förstärkningsläge, samt öppna upp en särskild covidintensivvårdsavdelning. Foto: Erik Mårtensson/Bildbyrån

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Västerbotten har nästan fördubblats på en vecka och Nus öppnar åter covidiva.

Ämnen i artikeln:

I korthetRegion VästerbottenCovid-19Intensivvård

T

TT


Förra veckan uppgick antalet bekräftat smittade i regionen till 806 personer, vilket kan jämföras med 440 fall veckan dessförinnan, skriver Region Västerbotten på sin hemsida.

”Utvecklingen är mycket allvarlig”, kommenterar smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

”Vi ser också en ökning av den brittiska virusvarianten, just nu har fler än 30 personer mutationen och ytterligare analyser pågår”, säger han vidare.

Antalet covidsjuka patienter som behöver sjukhusvård har också ökat. Norrlands universitetssjukhus, Nus, beslutade därför under måndagen att åter gå upp i förstärkningsläge, samt öppna upp en särskild covidintensivvårdsavdelning.

Skellefteå lasarett som endast har plats för två covidpatienter på iva, var under måndagen tvungen att skicka en patient för vård på Nus. 

– Vi har fler smittsamma patienter som vårdas på avdelningarna och framför allt lite fler patienter på intensivvårdavdelningar, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa.

Totalt vårdas 40 patienter med covid på länets tre sjukhus. 

– Det här är naturligtvis inte bra. Vi har varit här förr. Det blev bättre efter julen och vi hoppades kanske att vi inte skulle hamna här igen. Men nu ökar vårdbehovet och det är bekymmersamt, säger Brita Winsa.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev