måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Kraftig ökning av invasiva streptokocker

Publicerad: 27 juli 2023, 07:00

Folkhälsomyndighetens läkare Erik Sturegård konstaterar att fallen av A-streptokocker ökar.

Foto: Anders Wiklund/TT, Lena Katarina Johansson

Antalet fall av invasiva streptokocker skenar. Redan efter sju månader har dubbelt så många fall rapporterats som under hela förra året.

Ämnen i artikeln:

Juli 2023

TT


Totalt 750 fall av invasiva grupp A-streptokocker har rapporterats in till Folkhälsomyndigheten hittills i år. Det kan jämföras med 369 fall under hela förra året.

Läs också: Gen kan förklara allvarliga infektioner av streptokocker

Att man under pandemins år begränsade sina kontakter så pass mycket att det inte spreds streptokocker i någon nämnvärd utsträckning är den troligaste förklaringen till att vi ser rekordmånga fall nu.

– I år ser vi en kraftig ökning jämfört med pandemiåren, men vi ser också att vi har en högre nivå än åren före pandemin, säger Erik Sturegård, sakkunnig läkare på Folkhälsomyndigheten.

– Troligtvis beror det på att vi isolerat oss i hög grad så att vi har en förändrad immunitetsituation i befolkningen, vilket gör att vi har fler personer som är mottagliga för smitta nu.

Den ökade spridningen av streptokocker syns även i andra länder.

Streptokockinfektioner är en vanlig bakterie som i de flesta fall ger ganska mild infektion, som halsfluss och svinkoppor. Men i sällsynta fall kan den innebära en mycket svår infektion med risk för ett fåtal att drabbas av allvarligare infektion och till och med död.

Hittills i år har sju barn under 18 år, varav fem barn under tio år, dött till följd av invasiva grupp A-streptokocker, enligt de uppgifter Folkhälsomyndigheten har tillgång till. Mellan åren 2018 och 2022 dog 0 till 2 barn om året.

– Vi har sett en tydlig ökning bland barn men det är en sjukdom som i större utsträckning drabbar vuxna än barn, säger Erik Sturegård.

Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne, säger att det är lite oklart hur olika bakterievarianter kan påverka dödligheten, men att det ökade antalet dödsfall framförallt beror på att fler smittas.

– Det är så små tal det handlar om så det är svårt att dra några växlar på det, säger Per Hagstam.

Det är svårt att helt skydda sig från streptokockbakterierna eftersom de är så vanligt förekommande, enligt Erik Sturegård.

– Det är alltid klokt att tänka på att skydda sig själv och andra genom att undvika att träffa andra när man är sjuk och god handhygien är alltid viktigt, säger Sturegård.

Läs också: Fördubbling av invasiva streptokocker hos barn

Från smittskyddsläkarnas håll är det samma rekommendationer som vanligt som gäller. Om ett barn eller vuxen mår väldigt dåligt, får mycket feber eller ett sår med en hudrodnad som växer, då ska man söka sjukvård.

– Det är framförallt blodförgiftning som kan bli väldigt farligt. När man har det har man mycket hög feber och är allvarligt allmänpåverkad, man är svårt sjuk, säger Leif Dotevall, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Något som är anmärkningsvärt med den utbredda smittan är att den brukar avta framåt våren och sommaren, men inte verkar göra det i år.

– Det finns ofta en koppling till influensa eller vattkoppor. Men till och med när influensan gått ned och försvunnit helt och vattkoppor har vi inte mycket av så ser vi ändå streptokockinfektioner som dyker upp, säger Leif Dotevall.

Läs också: Förskolebarn avled av streptokocker

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev