söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Krav på munskydd tillbaka efter ökad smittspridning

Publicerad: 4 juli 2022, 11:08

Flera regioner skärper smittskyddsrutinerna på grund av ökad spridning av covid-19.

Foto: Johan Nilsson/TT

Flera regioner som tidigare tagit bort krav på munskydd vid nära patientkontakt återinför nu kraven. Detta med hänvisning till ökad smittspridning av covid-19 och oro för ökad belastning under den redan tuffa sommarperioden.

Ämnen i artikeln:

Region UppsalaVästra GötalandsregionenFolkhälsomyndighetenRegion SkåneRegion BlekingeRegion VärmlandRegion GotlandRegion HallandRegion Jämtland HärjedalenRegion Jönköpings länRegion StockholmRegion SörmlandRegion VästmanlandRegion Örebro LänRegion ÖstergötlandCovid-19ÄldreomsorgHemtjänst

SF


I fredags, den 1 juli, meddelade Region Uppsala att man skärper smittskyddsrutinerna. Bland annat återinförs rekommendationer om att personal ska bära munskydd som source control vid nära patient- och brukarkontakt och att patienter ska bära munskydd vid vårdbesök. 

Läs mer: FHM: Kraftig uppgång av antal covidfall i höst 

Regionen motiverar beslutet med en ökad spridning av covid-19 i kombination med det ansträngda vårdplatsläget på Akademiska sjukhuset. 

”Det handlar både om att skydda patienter och medarbetare. Bemanningen är lägre under sommaren och vi vill minska risken för sjukdom och ökad sjukfrånvaro i ett redan ansträngt läge”, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala, i ett pressmeddelande. 

Beslutet gäller än så länge samtliga vårdförvaltningar inom Region Uppsala, men regionen uppger att liknande beslut sannolikt kommer att fattas av länets kommuner.

Även Västra Götlandsregionen återinför krav på munskydd för all personal ”som vistas i vårdlokaler”, med start i dag, den 4 juli. 

”När munskydd används i vården kan de minska smittspridningen i situationer där människor inte kan hålla avstånd till varandra”, säger pandemisamordnare Marga Brisman i en kommentar på regionens hemsida. 

Tidigare har liknande beslut fattats bland annat i Blekinge, Skåne, och Värmland.

Folkhälsomyndigheten varnar i samband med sin veckorapport den 1 juli för att belastningen på hälso- och sjukvården kan komma att öka under sommarperioden. 

”Tidigare somrar har spridningen av covid-19 gått ner, men de senaste veckorna har vi sett en ökning av antalet fall. Det är troligt att fallen kommer att fortsätta öka ytterligare några veckor, och därmed kommer fler behöva sjukhusvård. Om vårdpersonal också insjuknar i covid-19 samtidigt som det råder semesterbemanning på många sjukhus och vårdinrättningar ser vi att det kan komma att innebära en ökad belastning på vården, även om det är relativt små tal det handlar om,” säger statsepidemiolog Anders Lindblom i en kommentar på myndighetens hemsida. 

I veckorapporten, som beskriver läget kring covid-19 till och med midsommarveckan, konstateras att antalet bekräftade fall i Sverige fortsatte att öka under vecka 25 och att en stor ökning sågs bland boende på SÄBO och personer med hemtjänst. Flera regioner rapporterar också om en ökad beläggning av patienter med bekräftad covid-19 i slutenvården.

I 14 regioner var antalet bekräftade fall av covid-19 per 100 000 invånare under vecka 25 högre än medelvärdet under föregående tre veckor. Det gäller Blekinge, Gotland, Halland, Jämtland Härjedalen, Jönköping, Skåne, Stockholm, Sörmland, Uppsala, Värmland, Västmanland, Västra Götaland, Örebro samt Östergötland. Skillnaderna var statistiskt säkerställda.

Läs också: Så många vårdplatser stänger i sommar – region för region  

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev