fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Kristianstad stänger av duschkranen

Publicerad: 18 september 2015, 11:39

Foto: Christoffer Lomfors/Orbital Systems

Centralsjukhuset stänger nu av de nyinköpta miljöduscharna för att göra en ”djupdykning” i de vårdhygienska aspekterna.

Ämnen i artikeln:

Centralsjukhuset i Kristianstad

JK


Dagens Medicin har tidigare rapporterat om att Centralsjukhuset Kristianstad köpt in två nya duschar med en teknik där patienternas duschvatten filtreras och återanvänds. Sjukhuset hävdade att duscharna blivit godkända av vårdhygien, medan vårdhygien hävdade motsatsen.

Nu har i alla fall duscharna stängts av.

– Vi har valt att göra så för att det här är helt nya duschar med helt ny teknik som aldrig har använts i sjukhusmiljö tidigare. Och då vill vi vara 100 procent säkra att de uppfyller alla patientsäkerhetskrav, det är det viktigaste för oss, säger Karin Ekelund, förvaltningsstabschef i Skånevård Kryh, till Dagens Medicin.

Hon berättar att det tillsatts en expertgrupp med representanter från verksamheten, virologen, mikrobiologen och vårdhygien. Gruppen ska bland annat analysera vattenprover och runt den 10 oktober är det tänkt att den ska ha alla fakta på bordet, som Karin Ekelund uttrycker det.

Men är det här inte något som borde ha gjorts före ni bestämde att köpa in duscharna?

– Jo, det kan man tycka. Samtidigt är det svårt då det här är en typ av teknologi som aldrig tidigare har blivit testad i sjukhusmiljö. Då finns en poäng att ha dem på plats när vi gör de här testerna. Det är inte säkert att man får samma resultat om testerna hade gjorts i en fabrik.

Men det kunde väl ha gjorts tester ändå, före det att ni köpte in dem?

– Det hade vi kunnat göra, men inte på plats på sjukhuset. Men jag ser det inte som så dramatiskt att vi behöver göra en paus i införandet. Jag tycker att det är bra att vi verkligen djupdyker i frågan.

Var det tanken att duscharna först skulle invigas och sedan stängas av för att utredas?

– Vi har haft en väldigt nära och bra kommunikation med olika experter. Vi har gemensamt kommit fram till att vi vill skapa den här expertgruppen för att både kunna ha hängslen och livrem.

Karin Eklund hänvisar sedan till hygienläkare Ulf Karlsson.

Jag pratade med Ulf Karlsson för några veckor sedan och då kände han knappt till de här duscharna.

– Nej, nej. Men Ulf Karlsson är nu sammankallande i den här expertgruppen och en av de som ska djupdyka i den här frågan.

Relaterat material

Patienterna får återanvända sitt eget duschvatten

”Vi har aldrig godkänt dessa duschar”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev