måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Kritik mot kostnad för vaccin

Publicerad: 27 december 2016, 11:48

Bild: Thinkstock

Att vaccinera sig mot säsongsinfluensan är gratis i de flesta landsting för dem som tillhör en riskgrupp. Men inte i Västra Götaland som nu kritiseras för beslutet att ta betalt.


Det är P4 Sjuhärad som har kartlagt kostnaden för att vaccinera sig mot säsongsinfluensan för riskgrupper. Kartläggningen visar att det är dyrast i Västra Götaland där vaccinationen kostar 100 kronor för den som är 65 år eller äldre eller tillhör en riskgrupp. Det är dyrast i landet. I Jämtland Härjedalen kostar vaccinationen 75 kronor för riskgrupper, i Västernorrland 70 kronor och i Region Halland och Västerbotten 60 kronor. I övriga landsting och regioner är det gratis att vaccinera sig för riskgrupper.

Att de som tillhör en riskgrupp tvingas betala en hundralapp för att vaccinera sig får nu kritik.

– Jag tycker att vaccinet ska vara gratis för riskgrupperna även här. För vissa grupper bland de äldre har 100 kronor betydelse, säger Peter Nolskog, smittskyddsläkare i Västra Götaland till P4 Sjuhärad.

Förra året vaccinerade sig knappt 50 procent av pensionärerna i Västra Götaland. I grannregionen Jönköping där vaccinet är gratis vaccinerade sig 60 procent av pensionärerna förra året, rapporterar radiokanalen.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev