Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Kritik mot säkerheten vid ebolavård i USA

Publicerad: 16 oktober 2014, 06:36

Ytterligare en sjuksköterska som var med och vårdade en ebolasmittad man i Dallas, USA, har själv blivit smittad. Nu får både den amerikanska smittskyddsmyndigheten och sjukhuset där mannen vårdades hård kritik.


I söndags meddelade den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC att en sjuksköterska som var med och vårdade en man som smittats av ebola i Liberia själv hade fått sjukdomen. I går stod det klart att ytterligare en sjuksköterska som var med i teamet som vårdade mannen har smittats.

Sjuksköterskan flög i måndags från Cleveland till Dallas tillsammans med mer än 130 andra passagerare trots att hon hade lite feber, 37, 5 grader, uppger nyhetsbyrån TT och andra medier. Enligt CDC rapporterade inte sjuksköterskan att hon hade feber, men en federal tjänsteman uppger till nyhetskanalen CNN att hon hade meddelat det, men ändå inte avråddes från resan.

CDC försöker nu få tag på alla som befann sig ombord på flygplanet, men betonar samtidigt att risken att någon medpassagerare smittats är mycket liten.

Säkerheten vid vården av mannen som insjuknande i Dallas har kritiserats hårt av flera som ingick i vårdteamet kring honom, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Patienten ska ha fått ligga timmar på akuten med andra patienter trots att läkarna var övertygade om att han hade ebola. Personal som samtidigt vårdade andra patienter hade ingen skyddsutrustning.

Under gårdagen höll president Barack Obama ett krismöte med regeringen. Han lovade då att de amerikanska myndigheterna ska bli mer offensiva i hanteringen av smittan. Han framhöll också att risken för ett utbrott i USA är mycket liten och betonade vikten av att hjälpa de drabbade länderna i Afrika.

Relaterat material

Sjuksköterska smittad av ebola i USA

Fler personer isoleras i Spanien

Sjuksköterska smittad i Spanien

Norska smittad med ebola

Ebolafall i USA har bekräftats

WHO:s prognos: Tusentals nya fall av ebola varje vecka

”Vi är på väg att förlora kampen”

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev