onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Kritik mot Stockholmscentrerad strategi mot coronapandemin

Publicerad: 30 oktober 2020, 08:31

Foto: Getty Images

Smittskyddsläkare anser att Folkhälsomyndigheten i allt för hög utsträckning anpassade sin strategi efter läget i huvudstadsregionen.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetCoronakrisenRegion VästernorrlandRegion GävleborgFolkhälsomyndigheten

T

TT


När den svenska strategin för att hantera coronapandemin i våras i för stor grad anpassades efter situationen i Stockholm blev det svårare att bromsa smittspridningen på andra håll i landet. Det anser flera smittskyddsläkare som Sveriges Radio Ekot har talat med.

Huvudstadsregionen drabbades i mars hårdast i landet av coronaviruset.

Regionens strategi om att främst provta patienter som ska läggas in på sjukhus och uppmana sjuka att hålla sig hemma blev då den rekommendation som Folkhälsomyndigheten gick ut med för hela Sverige. Därmed upphörde en mer intensiv smittspårning i flera regioner.

– Stockholmsscenariot blev en ledstjärna för hela landet, och det skulle väl kanske ha varit anpassat mer efter de lokala förhållandena redan från början, säger Västernorrlands smittskyddsläkare Hans Boman till Ekot och får medhåll av Signar Mäkitalo, dåvarande smittskyddsläkare i Gävleborg.

– Det (blev) väldigt tydligt när vi sade att vi har inte den situationen hos oss, säger han.

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, håller inte med om kritiken och säger att de regioner som hade mer resurser att provta och smittspåra hade kunnat göra det.

– Om de hade kontaktat oss och lyft att det här var ett problem så hade vi väl hanterat det här på ett annat sätt, säger hon till radion.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev