söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Kunskapen om postcovid ska höjas

Publicerad: 20 april 2023, 11:19

– Vår uppfattning är att det inte gjorts tillräckligt för att säkra god vård och behandling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) (t.v), på en presskonferens med sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD).

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen vill höja kunskapen om postcovid. Patienter ska få bättre vård och rehabilitering än vad de fått tidigare.

Ämnen i artikeln:

Acko Ankarberg JohanssonJakob Forssmed RegeringenCovid-19

TT


– Tidigt under pandemin, när de här patienterna sökte vård, fick de oftast inte det bemötande man kunde förvänta sig, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD).

Postcovid kan vara svårt att diagnostisera och symtomen varierar kraftigt mellan olika individer. Några exempel är besvär med andning, hjärntrötthet, långvarig feber och smärta.

Nu ska ett nationellt kunskapsstöd göra det lättare för vården att diagnostisera, behandla och rehabilitera patienter med postcovid och andra postinfektiösa tillstånd.

Läs också: Var fjärde på Karolinska med postcovid har hjärt-kärlbesvär

Socialstyrelsen får i uppdrag att ta fram ett underlag för primär- och specialistvård samt för socialtjänsten. Man ska också analysera om ett nationellt kunskapscentrum behövs.

– Vår uppfattning är att det inte gjorts tillräckligt för att säkra god vård och behandling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

I dag är vården för ojämlik, och de regionala skillnaderna behöver minska, säger han.

– Jag vet att många som insjuknade tidigt under pandemin har uppfattat att vården inte har varit tillgänglig, tillräckligt samordnad, tillräckligt bra.

Läs också: Efter tre år av pandemi – ännu vet ingen hur många som har postcovid i Sverige

Det kan ha berott på att kunskapen helt enkelt inte fanns i början av pandemin eller att kunskapen inte samlades in på ett bra sätt, enligt regeringen.

– Nu är det nödvändigt att regeringen ger sjukvården, regioner och kommuner förbättrade möjligheter att kunna möta de drabbade på ett personcentrerat sätt, säger Ankarberg Johansson.

Regeringen uppmanar också kommuner och regioner att öka vaccinationsgraden, inte minst bland dem som är över 80 år eller bor på särskilt boende.

Linnea Bergman/TT

Niklas Svahn/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev