Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Kvinna avled i sepsis – Ivo riktar kritik

Publicerad: 15 april 2019, 09:46

Foto: Thinkstock

Vården på både akutmottagning och avdelning brast när en kvinna i 75-årsåldern inkom med sepsis. Hon avled senare på intensiven. Ivo kritiserar sjukhuset på flera punkter.


Ämnen i artikeln:

AkutsjukvårdIvo

Det var i december 2017 som en kvinna med flera bakomliggande sjukdomar kom med ambulans till ett sjukhus i södra Sverige. Kvinnan hade lågt blodtryck, var andningspåverkad och hade tecken på infektion.

Läkaren som tog emot var oerfaren men någon mer erfaren läkare tillkallades inte trots patientens allvarliga tillstånd. Inte heller utlöstes ett så kallat MIG-larm, som vårdpersonalen kan ringa om en patients tillstånd är kraftigt försämrat. Trots patientens sjukdomsbild lades kvinnan in på en vårdavdelning med hjärtövervakning och ordinerades kontroller av vitalparametrar endast fyra gånger per dygn.

Anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kommer från patientens dotter. Hon beskriver att hon och hennes far fann modern ”närmast avliden” när de skulle besöka henne följande dag, och att mamman först då fick intensivvård. Dottern, som är intensivvårdssjuksköterska, skriver i anmälan att sjukhuset har en vårdplan för omhändertagande av sepsis. ”Hade detta följts hade mamma kommit direkt till iva med korrekt övervakning. Som det blev nu avled mamma i septisk chock med multiorgansvikt.”

Ivo ger i sitt beslut den anmälande dottern rätt i att handläggningen på akutmottagningen brast då patienten inte undersöktes av en erfaren läkare. Även på vårdavdelningen anser Ivo att vården brast genom utebliven läkarundersökning och att dokumentation saknas.

Myndigheten Vårdanalys konstaterade i en rapport i december förra året att oerfarna läkare som tjänstgör ensamma på akutmottagningar är ett vanligt inslag på sjukhus runt om i Sverige. I deras undersökning, som Dagens Medicin skrev om, framgick att 40 procent av akutmottagningarna haft en icke-legitimerad läkare som tjänstgjort ensam på akuten under den senaste månaden innan sjukhuset mottog enkäten. Detta trots att Ivo kom med ett principbeslut 2015 om att icke legitimerade läkare inte ska arbeta själva på akuten utan tillgång till handledning, något som Dagens Medicin också skrev om.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

AkutsjukvårdIvo

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev