Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Kvinnor tjänade inte på att hiv-positiva män omskars

Publicerad: 17 juli 2009, 07:14

Hiv-smittade män som genomgår omskärelse riskerar inte att smitta sina kvinnliga partners i mindre omfattning än män som inte omskärs, visar en ny randomiserad studie.


Flera studier har visat att omskärelse av hiv-negativa män minskar risken att de senare blir smittade. Därför ingår nu omskärelse som en del i världshälsoorganisationen WHO:s program att minska spridningen av hiv.

I en ny studie i Uganda har forskare undersökt om omskärelse också minskar risken att viruset sprids från redan hiv-positiva män till deras kvinnliga partners.

Totalt ingick 922 män, varav 474 lottades till att bli omskurna direkt medan övriga fick vänta i två år på att bli omskurna. Männen uppmanades att be sina kvinnliga partners att gå på regelbundna kontroller för att följa eventuell smittspridning.

De manliga deltagarna i studien informerades om hur deras sår efter omskärelsen skulle skötas samt att de skulle avstå från sex innan såret var läkt. De kvinnliga deltagarna fick motsvarande information, vilket även inkluderade rådgivning om kondomanvändning.

Studien fick dock stoppas i förtid när det stod klart att man inte såg någon minskad smittspridning från de omskurna männen, snarare tvärtom. Då hade 18 procent av ursprungligen hiv-negativa kvinnor i gruppen som hade omskurna partners blivit smittade, jämfört med 12 procent i kontrollgruppen.

Forskarna bakom studien ser resultatet som en besvikelse eftersom flera observationsstudier tidigare pekat på att omskärelse kan minska smittspridning från hiv-positiva män. Men de påpekar samtidigt att de flesta män i dessa studier blivit omskurna i barndomen och inte började ha samlag förrän långt efter att deras sår på penis läkt.

I den aktuella studien utesluter däremot inte forskarna en förhöjd risk för smittspridning bland par som börjat ha samlag innan operationssåret läkt.

Samtidigt avråder de inte från att neka hiv-positiva män omskärelse, bland annat på grund av att detta skulle kunna leda till en stigmatisering och att männen i stället skulle söka omskärelse under mindre säkra omständigheter.

Bakom studien, som i dag, fredag, publiceras i tidskriften Lancet, står forskare verksamma vid bland annat John Hopkins School of Public Health i Baltimore, USA, samt vid Rakai Health Sciences Program i Kalisizo, Uganda.

Möjliga biologiska förklaringar till att omskärelse kan skydda mot hiv-smitta är att förhuden innehåller höga koncentrationer av immunceller vilka är måltavla för viruset samt att hiv-innehållande sekret kan ansamlas i utrymmet mellan förhuden och ollonet.

Läs abstract till studien:

Lancet, 2009; 2009: 229–237

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev