Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Låg andel av danskarna har antikroppar

Publicerad: 17 december 2020, 10:31

Foto: Getty Images

Efter att 322 000 danskar har gjort hemtest för antikroppar mot sars-cov-2 var resultatet att bara 1 procent hade sådana i blodet.


Ämnen i artikeln:

Covid-19

Det är det danska statliga Seruminstitutet, SSI, som genomför ett omfattande forskningsprojekt med syfte att kartlägga förekomst av antikroppar. Individer som tackat ja till att delta har under hösten fått ett test hemskickat för att ta blodprov genom stick i fingret. Insamling av testet pågick till och med mitten av oktober.

Nu har den första omgången analyserats meddelar, SSI, på sin hemsida. Att bara en av 100 danskar har antikroppar är oväntat lågt säger professor Kasper Karmark Iversen som leder forskningsprojektet i en presskommentar. Han uppger också att resultaten nu ska analyseras vidare för att försöka förstå bakgrunden till den låga andelen.

Störst andel individer med antikroppar fanns i Köpenhamnsregionen, vilket var väntat eftersom smittspridningen varit som högst där.

Totalt har nästan 500 00 danskar deltagit i undersökningen som också består av enkätfrågor om sin hälsa. Ett urval av dessa individer har sedan fått ett antikroppstest skickat till sig.

 

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Covid-19

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev