Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Läkare anmäler Kry till Ivo

Publicerad: 16 maj 2017, 07:08

Ur anmälan: ”Detta står i strid med god läkarvård och patienten samt undertecknad vill anmäla såväl läkaren som verksamheten www.kry.se.”

Foto: Thinkstock

Efter att hans patient fått upprepade antibiotikakurer på lösa grunder anmäler allmänläkaren Matteus Froelich nu den virtuella vårdcentralen till Ivo.


Ämnen i artikeln:

Digital vård

I ett klagomål till Inspektion för vård och omsorg, Ivo, tar Matteus Froelich upp en händelse där en av hans patienter fått upprepade antibiotikakurer via Kry. Förskrivningarna skedde efter att Krys läkare fått ta del av foton av patienten som hade en lindrig ögoninflammation. Men, skriver Matteus Froelich i anmälan, det skedde utan undersökning, utan ordentlig journalföring, utan att erbjuda patienten uppföljning och utan odling, trots att effekten av antibiotikan uteblev.

– Jag tycker inte att det är bra vård helt enkelt, det är det jag irriterar mig på. Patienten blir också irriterad för Kry står inte för någon kontinuitet och därmed blir det väldigt dålig vård, säger Matteus Froelich till Dagens Medicin.

Det är första gången han stöter på en patient som fått behandling via Kry och han har diskuterat händelsen med sina kollegor.

Hur lyder resonemanget?

– Det känns inte seriöst. Uppstår det en komplikation, som det gjorde i det här fallet, kan patienten inte få tag på dem igen. Patienten lämnas i sticket och det är vanlig vård som får ta både konsekvenserna och kostnaderna. Man tar egentligen inget ansvar för patienten.

Matteus Froelich lägger till.

– Det är inte så komplicerat, det är mer en åsikt om det ska få förekomma. Och om man ska kunna få betalt för det.

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om kritik som läkare riktat mot att Kry erbjuder receptförnyelse via sin app. Då försäkrade Johan Flodin, medicinskt ansvarig läkare för Kry i Sverige, att vårdcentralens läkare inte förnyar recept på tillfälliga antibiotikakurer.

Med anledning av att Kry nu anmäls till Ivo skriver Johan Flodin i ett mejl till Dagens Medicin att företaget ännu inte tagit del av anmälan och inte heller kan uttala sig i det specifika fallet på grund av patientsekretessen. Men, fortsätter han, beskrivningen av ärendet går inte i linje med Krys riktlinjer. Enligt Johan Flodin ligger företagets antibiotikaförskrivning långt under den genomsnittliga förskrivningen i landet.

”Vi ser alltid mycket allvarligt på denna typ av händelser och kommer självklart vidta relevanta åtgärder, när vi fått ta del av den kompletta anmälan.”

Relaterat material

Läkarkritik mot nya recept via app

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Digital vård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev