Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Läkare i expertgrupper dolde arvoden

Publicerad: 30 september 2016, 10:58

Läkare i expertgrupper på Läkemedelsverket har dolt pengar de tagit emot från läkemedelsföretag, visar granskning.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Svenska Dagbladet fortsätter sin granskning av läkare som tagit emot pengar från läkemedelsbolag. Granskningen bygger på uppgifter från branschorganisationen Lif:s numera öppna data om utbetalningar från läkemedelsbolagen.

Den här gången har tidningen tittat på 16 läkare som varit experter hos Läkemedelsverket, bland annat för att vara med och ta fram riktlinjer för läkemedelsbehandlingar. Av de 16 läkarna uppgav sex av dem att de samtidigt sitter som rådgivare åt läkemedelsbolag. Men i flera fall utelämnar de omfattningen på de arvoden de har fått från bolagen. Och det är inte alltid som Läkemedelsverket efterfrågar pengasummor, visar granskningen. I något fall har läkaren inte lämnat in någon jävsdeklaration över huvud taget.

De granskade har bland annat suttit med i expertgrupper för att ta fam riktlinjer för hepatit C och för adhd bland barn och vuxna. Samtidigt kan de ha tagit emot arvoden från 60 000 kronor till 230 000 kronor från olika läkemedelsbolag som tar fram läkemedel inom just dessa behandlingsområden.

Till SvD medger Läkemedelsverket att myndigheten har brustit i att kontrollera jävsförhållanden.

Det finns också en skyldighet hos läkarna i expertgrupperna att redovisa rätt i sina jävsdeklarationer.

– Jag ser allvarligt på den här frågan, att det har varit så långa tidsintervall. Vi måste titta på om vi kan bättra våra rutiner, i vart fall ska vi årligen ta in jävsdeklarationer, säger Joakim Brandberg som är jurist på Läkemedelsverket.

Relaterat material

Riksrevisionen: Dubbla signaler från regeringen

CHARLOTTA KJELLBERG

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News