Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Läkare kritiserar svensk ebolainsats

Publicerad: 30 mars 2015, 06:16

Flera läkare som var med riktar kritik mot den svenska insatsen under ebolaepidemin i Liberia och Sierra Leone – att den var onödigt riskfylld. Nu ska den utvärderas av Totalförsvarets forskningsinstitut, rapporterar Ekot.


En del läkare är kritiska till att det saknades flygevakuering för den svenska vårdpersonalen i östra Liberia. Andra till att svenskarna inte fick vårda patienter som var bekräftat ebolasmittade just på grund av bristande evakuering.

– Vi i den medicinska delen av gruppen kände att vi inte hade tillräckligt mycket att göra, säger Hans Norrgren överläkare vid infektionskliniken i Lund som åkte till Västafrika under epidemin, till Ekot.

– Vi gjorde nytta där vi kunde, men det var inte som läkare och sköterskor. En del var säkert riktigt bra men det var inte det vi hade kommit dit för, fortsätter han.

Professor Hans Rosling, som själv arbetade på plats i Liberia, tycker att insatsen hämmades av säkerhetsregler.

– Det var regler som inte var till för den här situationen. Vi vet ju att vissa yrkesgrupper måste ta risker och även medicinska insatser måste vi kunna göra även när det finns en liten risk, och det är vi inte vana vid i Sverige. Det måste vi acceptera, säger Hans Rosling.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev