Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Läkare lät frun gå före i vaccinationskön

Publicerad: 9 februari 2021, 07:09

Foto: Kunal Mahto

En högt uppsatt läkare på Capio i Stockholm har låtit sin fru vaccineras mot covid-19, trots att hon inte ingick i listan bland prioriterade mottagare.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19Capio ABI korthet

Vårdjätten Capio driver ett stort antal äldreboenden i Region Stockholm. Tusentals patienter såväl som vårdpersonal som arbetar nära äldre på dessa boenden ska vaccineras enligt den prioriteringsplan som Folkhälsomyndigheten presenterat.

Men den 15 januari lät en av de högst uppsatta läkarna inom vårdverksamheten i regionen vaccinera en anhörig, skriver Svenska Dagbladet.

”Vi kan bekräfta att en läkare på Capio har vaccinerat sin hustru och frångått våra riktlinjer”, skriver Liza Manestam, kommunikationsdirektör på Capio i ett mejl till tidningen.

Hustrun är inte anställd inom vårdsektorn. Capio skriver att läkaren följt prioriteringslistan men inte hittat någon som fyllde kriterierna och kunde infinna sig under vaccinets hållbarhetstid. I prioriteringslistan ingår inte anhöriga.

”I stället för att kassera vaccinet valde hen den här lösningen och har då frångått våra riktlinjer”, skriver Liza Manestam.

Vårdbolaget ska nu utreda händelsen.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev