Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

”Läkare ska alltid vara redo att städa”

Publicerad: 8 december 2011, 07:50

Foto: Photos.com

Läkare och sjuksköterskor måste vara beredda på att städa när som helst under dygnet och smutsiga sjukhus ska bestraffas ekonomiskt, tycker Socialdemokraterna.


Partiets företrädare i Stockholms läns landsting skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter på torsdagen att snuskiga sjukhus bör tvingas betala självrisk för vårdrelaterade infektioner. En ny städpolicy ska tvinga all personal att alltid vara redo för att grabba moppen och städa upp om det inte är så rent som det borde vara.

Det behövs smartare metoder för att få bort smutsen och därigenom risken för onödig bakteriespridning och vårdrelaterade infektioner på våra sjukhus  skriver artikelförfattarna, landstingsråden Helene Hellmark Knutsson och Dag Larsson samt andra vice ordföranden i landstingsstyrelsens produktionsutskott Lars Dahlberg.

Enligt dem skulle 200 vårdplatser värda en miljon styck frigöras i Stockholms län om de vårdrelaterade infektionerna halverades.

Bland förslagen Socialdemokraterna har för att nå den siffran finns att städmaterial ska finnas tillgängligt på alla vårdavdelningar dygnet runt och att all personal, läkare, sjuksköterskor och sjukhusledning, ska ha ansvar för att städa bort smuts när som helst.

Landstinget bör också införa en ersättning där sjukhusen måste betala för vård vid komplikationer som har sin grund i infektioner som uppstått inom vården. Det skulle skapa ett tryck på vårdgivarna att förbättra städningen och ha tydligare riktlinjer för hygienen.

Det ska löna sig att bli ett renare och fräschare sjukhus, framför allt ska det löna sig att minska mänskligt lidande  skriver artikelförfattarna.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev