fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Läkaresällskapet vill ha register för postcovid

Publicerad: 30 mars 2021, 13:26

Svenska läkaresällskapet vill ha register för postcovid.

Foto: Getty Images

För allmänt hållna och för lite fokus på barn. Det är några av synpunkterna som Läkaresällskapet tar upp i remissvaret på Socialstyrelsens förslag till kunskapsstöd för postcovid.

Ämnen i artikeln:

Svenska läkaresällskapetSocialstyrelsenCovid-19

PH


Som en del i Socialstyrelsens arbete med att ta fram ett kunskapsstöd om postcovid har ett antal remissinstanser fått tycka till om en första version.

I Svenska läkaresällskapets, SLS, svar framgår att föreningen är positiv till kunskapsstödet men den tycker att det är för allmänt hållet. Det innebär risken att det inte kommer att ge relevant stöd till berörda verksamheter och vårdpersonal, skriver SLS.

Föreningen önskar bland annat att kunskapsstödet delas upp i en del som handlar om postcovid efter allvarlig bekräftad sjukdom, och en del som rör kvarstående symtom efter andra former av covid-19. 

SLS tycker också att det är för lite skrivet om barn med postcovid i kunskapsunderlaget. Svenska barnläkarföreningen, som i sin tur bidragit till Läkaresällskapets svar, menar att kunskapsstödet nästan helt saknar pediatriska aspekter på postcovid. SLS efterfrågar specifika pediatriska frågeställningar och vilken typ av stöd och uppföljning som barn behöver.

Läkaresällskapet efterlyser också ett nationellt kvalitetsregister och att alla patienter med postcovid ska erbjudas att delta i forskningsstudier.

Relaterade artiklar

Primärvården får checklista för långtidscovid 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev