Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Läkarnas syn på hiv-tester kallas ”beklämmande”

Publicerad: 10 augusti 2009, 12:53

Läkarna som missar att hiv-testa invandrarkvinnor anklagas för att sitta fast i ett föråldrat tänkande. "Beklämmande", anser en expert. (Ny version 14.54)


Överläkaren Veronica Svedhem Johansson och läkarkandidaten Karin Egnell har gjort en studie av 82 patienter som nydiagnostiserades med hiv vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna/Huddinge under 2007. 34 av dem hade ett mycket försvagat immunförsvar. Majoriteten i den gruppen hade även utvecklat aids.

Hälften av de 34 patienterna var kvinnor från Afrika som smittats genom heterosexuella kontakter. Trots att många hade sökt tidigare vård i Sverige för sjukdomar som hepatit B, hepatit C och tuberkulos hade de inte testats för hiv.

Dagens Medicin rapporterade om studien redan i vintras. Nu när den uppmärksammas i andra medier får läkarkåren hård kritik. Professor Lars-Olof Kallings, grundare av organisationen International Aids Society, kallar resultaten för ”beklämmande”.

– Det förvånar mig att svenska läkare tycks vara så dåligt informerade om hur vanligt hiv är i vissa afrikanska länder. Det kanske finns en rädsla för att diskriminera vissa grupper – men här handlar det om att rädda liv, säger han till TT.

Relaterat material

Bristande kunskaper om hiv leder till onödiga dödsfall

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev