Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Läkemedel kan ha hjälpt mot ebola

Publicerad: 5 augusti 2014, 11:58

En läkare och en sjuksköterska som smittats med ebola kan ha blivit hjälpta av ett nytt läkemedel. Nyheten väcker dock visst tvivel.


Läkaren Kent Brantly och sjuksköterskan Nancy Writebol från USA smittades båda själva när de var i Västafrika för att hjälpa till med bekämpningen av det pågående ebolautbottet.

De båda amerikanerna fick ett läkemedel mot ebola som aldrig tidigare testats på människor och de mår efter behandlingen bättre, enligt källor till CNN. Kent Brantlys hälsotillstånd ska ha förbättrats dramatiskt inom en timme efter det att han fick läkemedlet. Nancy Writebol fick inte samma goda effekt efter den första dosen, men efter andra dosen ska hon också ha förbättrats väsentligt, rapporterar nyhetskanalen.

Läkemedlet som har använts går under namnet ZMapp och utvecklas av ett företag i San Diego i Kalifornien, USA. Företagets vd Larry Zeitlin har i ett uttalande sagt att väldigt lite är känt om preparatet i dag då säkerheten för människor ännu inte är utvärderad.

I en artikel i Los Angeles Times ifrågasätts den goda effekten som beskrivs av CNN.

– Att säga att det hela ordnade sig på en timme, det händer inte i verkligheten. Det är som något som händer på film, säger Thomas Geisbert, professor i mikrobiologi och immunologi, till tidningen.

Anthony Fauci, chef vid den amerikanska läkemedelsmyndigheten National Institutes of Health, säger till CNN att man måste vara försiktig med att tro att läkemedlet ska fungera för andra patienter som det verkar ha gjort för Kent Brantly.

Relaterat material

Svenskar åker till krisdrabbat område

Undantagstillstånd utlyst i ebolans spår

Ingen extra beredskap för ebola i Sverige

Läkare avled i kampen mot ebola

Gränser stängs i Liberia

Ebola-läkare smittad

Nya fall av Ebola i Västafrika

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev