Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Läkemedel mot influensa skadade inte blivande mödrar

Publicerad: 28 April 2010, 14:36

Behandling med antivirala läkemedel medför enligt en ny studie inte ökade risker för gravida kvinnor.


I en ny studie har amerikanska forskare undersökt om behandling med antivirala läkemedel under graviditet innebär risker.

I studien ingick 239 kvinnor som hade behandlats med antivirala läkemedel under graviditet. Data jämfördes med uppgifter om drygt 82 000 gravida kvinnor som inte fått sådan behandling. De läkemedel som förekom var bland annat Tamiflu och Relenza som båda används i Sverige.

Resultaten pekar på att influensabehandlingen verkar vara säker. Det fanns inte signifikanta skillnader vad gäller havandeskapsförgiftning, för tidig födsel eller graviditetsdiabetes. Inte heller sågs längre sjukhusvistelse eller ökad risk för feber vid arbete bland de kvinnor som fått virushämmande behandling.

Forskarna undersökte också om medicineringen påverkade barnen. De tittade bland annat på födelsevikt, behov av intensivvård, krampanfall och förekomst av gulsot och såg där inga signifikanta skillnader. Däremot förekom så kallad nekrotiserande enterokolit hos två av de barn vars mammor hade fått virushämmande läkemedel, vilket innebar en signifikant riskökning. Nekrotiserande enterokolit är en inflammation i tarmväggen som kan få allvarliga konsekvenser. Enligt studieförfattarna kan orsaken till dessa fall bero på att barnen var för tidigt födda snarare än medicineringen.

Den slutsats som forskarna drar, trots fallen av tarmsjukdomen, är att de inte hittade någon koppling mellan antiviral behandling före födsel och komplikationer.

Studien är utförd av forskare vid UT Southwestern Medical Center i Dallas, USA, och publicerad i tidskriften Obstetrics & Gynecology.

Läs abstract:

Obstetrics & Gynecology 2010; 115: 711-716

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev