tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Länder i Europa mister statusen mässlingfri

Publicerad: 29 augusti 2019, 06:21

Enligt WHO är vaccinmotstånd ett av tio hot mot den globala hälsan 2019.

Mässling sprids med oroväckande hastighet i världen, så även i Europa. Fyra europeiska länder där sjukdomen tidigare ansetts utrotad förlorar nu sin status som mässlingfria, enligt Världshälsoorganisationen, WHO.


Det gäller Storbritannien, Grekland, Tjeckien och Albanien.

– Återetablerandet av mässling är oroande. Om inte vaccinering genomförs och upprätthålls i alla samhällen kommer både barn och vuxna att lida i onödan och vissa kommer tragiskt nog att dö, säger Günter Pfaff vid WHO:s avdelning för mässling och röda hund.

Enligt organisationen rapporterades nästan 90 000 fall av mässling i 48 europeiska länder under årets första sex månader – mer än dubbelt så många än under samma period 2018. 78 procent av årets fall registrerades i Ukraina, Kazakstan, Georgien och Ryssland.

Den globala siffran är tre gånger högre i år än i fjol.

Mässling är en mycket smittsam och potentiellt dödlig sjukdom, men smittan kan förebyggas genom en tvåstegsvaccination. Tidigare har WHO uttryckt oro för en liten men växande rörelse skeptiker som sprider desinformation rörande vaccin.

I slutet av juli uppgav Folkhälsomyndigheten att 17 fall av mässling rapporterats i Sverige hittills i år.

Sociala medie-företag har kritiserats för att vilseledande information om bland annat vaccin har kunnat spridas på dess plattformar. Enligt WHO är vaccinmotstånd ett av tio hot mot den globala hälsan 2019.

I mars sade Facebook att man arbetar med att få bort vilseledande information kring vaccin. På Facebook-ägda Instagram går det dock fortfarande att söka efter vaccinkritiskt innehåll.

Även Youtube har begränsat annonser för antivaccinationsfilmer. En sökning på exempelvis ”mässling” eller ”vaccinsäkerhet” på bildplattformen Pinterest kommer framöver att leda till informationsmaterial från bland andra Världshälsoorganisationen, WHO, meddelade företaget nyligen.

TT-AFP-REUTERS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev