Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Landsting lovar riskgrupper fortsatt gratis influensavaccin

Publicerad: 20 augusti 2010, 11:17

Vaccin mot svininfluensan kommer troligtvis att vara gratis för riskgrupperna även i höst. Nästa vecka väntas landstingen och Socialstyrelsen ta fram rekommendationer.


Den senaste influensapandemin är visserligen över, vilket WHO:s generalsekreterare meddelade förra veckan. Men A(H1N1)-influensan väntas igen till hösten och rekommendationer om vaccinering för riskgrupperna – barn, ungdomar, gravida och personer med vissa kroniska sjukdomar – gäller fortfarande.

Stockholms läns landsting kommer att erbjuda riskgrupperna vaccinet gratis även i höst, åtminstone under en inledande kampanjperiod, men exakt vad som ska gälla är ännu inte bestämt.

Landstingen ska träffa Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet nästa vecka för att tillsammans komma fram till vilka rekommendationer man ska gå ut med.

– Vaccinet är ju redan inköpt, så jag tror inte att några landsting kommer att ta betalt för det. Sedan är frågan hur man gör med själva vaccineringen, säger Åke Örtqvist, smittskyddsläkare vid Stockholms läns landsting till Svenska Dagbladet.

I en inledningsperiod kommer riskgrupper att erbjudas vaccin mot både svininfluensan, säsongsinfluensan och pneumokocker som orsakar lunginflammation, men riskgrupperna är olika för de olika sjukdomarna.

– Riskgrupperna för svininfluensan kommer att vara desamma som tidigare, men till exempel gravida kommer inte att få pneumokockvaccinet eller vaccinet mot säsongsinfluensan, säger Åke Örtqvist.

Rekommendationerna om en dos vaccin för vuxna och två för barn under tre år gäller fortfarande.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev