Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Landstingens respiratorer räcker till influensasjuka

Publicerad: 21 juli 2009, 09:37

Landstingens respiratorer räcker till influensasjuka

Foto: Foto: Photos.com

Landstingen har tillräckligt många respiratorer för att klara svininfluensan. Däremot kan bristen på utbildad personal bli ett problem.


Sedan förra veckan vårdas en 22-årig svensk man som är svårt sjuk i svininfluensan i respirator. Erfarenheter från andra länder visar att fler drabbade kommer att behöva samma vård längre fram.

Därför har Socialstyrelsen gett landstingen i uppdrag att se över sina förråd av medicinsk utrustning, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Inventeringen visar att det finns tillräckligt många respiratorer för att Sverige ska klara en smittspridning som den i USA, Storbritannien och Australien. Om något landsting blir överbelastat har Socialstyrelsen ett eget förråd med 300 enklare respiratorer att låna ut.

– Jag tycker att vi har en mycket god beredskap i Sverige när det gäller respiratorer. Har vi utbildad personal som kan sköta apparaterna och har vi intensivvårdspersonal som kan ta hand om patienterna? Det är det som är den stora frågan, säger Agneta Holmström, tillförordnad chef för Socialstyrelsens tillsynsenhet, till Ekot.

Relaterat material

Influensasjuk intensivvårdas av specialister från Karolinska

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev