Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Larm om brister i smittskydd på sjukhus

Publicerad: 22 mars 2020, 11:13

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Vårdpersonal på Karolinska universitetssjukhuset har slagit larm om bristande smittskydd kring coronasmittade patienter.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetKarolinska universitetssjukhuset

Sveriges Radios Ekoredaktion har gått igenom avvikelserapporter från  Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge som visar hur personal vid upprepade tillfällen har larmat hur smittskyddet har skötts både runt patienter med misstänkt eller konstaterad covid-19.

Ett exempel handlar om en patient som blev liggande på akutmottagningen i åtta timmar trots att hen testat positivt för det nya coronaviruset. På samma avdelning fanns andra patienter som testats negativt. Personal gick också in till patienten utan korrekt skyddsutrustning för att ge mat och läkemedel, enligt Ekot.

– Väldigt kort tid har vården haft på sig att skapa nya säkra rutiner i en delvis okänd värld. Att det till och med redan kommer avvikelser visar ju att personalen är medveten om det här och gör sitt allra bästa för att jobba rätt, säger Filippa Nyberg, chefsläkare för Karolinska universitetssjukhuset, till radion.

TT, DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev