Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Larver hjälpte inte blöta sår att läka bättre och snabbare

Publicerad: 20 mars 2009, 10:46

Vätskande sår läker inte snabbare om man sätter larver på dem än om de behandlas på sedvanligt vis. Men patienter som behandlas med larver får mer ont under läkningstiden.


Under senare år har det blivit vanligare att svårbehandlade sår behandlas med en särskild sorts larver, som sätts på såret som sedan täcks med ett förband. Enligt många som använt larvmetoden läker såret snabbare än med sedvanlig behandling med till exempel hydrogel.

Men nu har forskare vid bland annat University of York i Storbritannien genomfört en randomiserad studie som tyder på att detta inte behöver vara fallet.

I studien ingick totalt 267 patienter som vårdades vid distriktssköterskemottagningar och sjukhus och som alla hade minst ett venöst sår som var vätskande eller åtminstone delvis täckt av död vävnad.

Patienterna lottades till att antingen behandlas med larver eller med hydrogel. Det primära målet var att se hur snabbt patienternas sår läkte.

Resultaten är nedslående för larvernas tillskyndare: det var ingen skillnad i läkningstid mellan metoderna. Någon skillnad i bakterietillväxt eller livskvalitet gick inte heller att se.

Däremot lyckades larverna avlägsna den döda vävnaden betydligt snabbare än vid behandling med hydrogel. Å andra sidan upplevde de patienter som behandlades med larver en klart högre grad av smärta än patienterna som fått standardbehandling.

Studien har publicerats online i tidskriften British Medical Journal. I en hälsoekonomisk studie som gjorts i anslutning till undersökningen konstaterar forskarna att behandling med larver och hydrogel är lika kostnadseffektivt.

British Medical Journal, publicerad online den 19 mars

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev