Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Lasarett ska hindra smittspridning genom nya möbler

Publicerad: 27 juli 2015, 09:28

Nya möbler med avtorkningsbar klädsel ska bidra till patientsäkerheten och göra rengöringen lättare för Ingrid Gottfridsson och hennes kollegor på avdelning 6 på Lasarettet i Ystad.

Region Skåne fick kritik efter flera dödsfall på grund av utbrott av en aggressiv tarmbakterie på lasarettet i Ystad för några år sedan. Ny byter sjukhuset ut sina möbler mot nya med avtorkningsbar klädsel.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneLasarettet i Ystad

Som Dagens Medicin tidigare rapporterat om smittades 27 patienter av den aggressiva tarmbakterien Clostridium difficile på medicinkliniken på lasarettet i Ystad under perioden juli 2012 till december 2013. Tio av dem avled och i fem av fallen var tarmbakterien den direkta orsaken till att patienten avled. Två av de ansvariga cheferna stängdes tillfälligt av från sina arbeten och 2014 genomförde Göran Stiernstedt, infektionsläkare och nationell samordnare för ökat resursutnyttjande inom hälso- och sjukvård, en extern granskning av utbrottet, och det vårdhygienska arbetet i Ystad.

I mars i år blev Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, klar med sin utredning där man bedömde att en Lex Maria-anmälan borde ha gjorts i anslutning till utbrottet, något som först skedde först i juni 2014. Ivo ansåg att också anhöriga borde ha informerats då, vilket inte skedde. Ivo ansåg dock att Region Skåne hade utrett bristerna efter smittspridningen, bland annat när det gällde städrutiner och isolering av patienter.

Bytet av möbelklädsel är en i raden av åtgärder som sätts in efter utbrottet, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande. Alla vårdavdelningar och mottagningar på Lasarettet i Ystad ska få avtorkningsbara möbelytor och samma förändring ska göras på Centralsjukhuset Kristianstad och på Hässleholms sjukhus.

– Nu, mer än någonsin, är personalen mycket medveten om betydelsen av att följa hygienrutinerna och det hjälper så klart att vi också får lättare att hålla rent möbler som våra patienter använder, säger enhetschefen Nina Sackmann i pressmeddelandet.

Relaterat material

Ledningen insåg inte allvaret i Clostridieutbrottet

Bakterieutbrott ska utredas

Chefer sätts i karantän efter Clostridiumutbrott

ELIN ROSLYNG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev