Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Laskerpris efter önskan från Mao

Publicerad: 15 september 2011, 12:03

Betydelsefulla studier av proteinveckning och upptäckten av ett livsviktigt malarialäkemedel från Kina hör till de insatser som i år belönas med det ansedda Laskerpriset.


Priset, som ses som ett av de allra finaste efter Nobelpriset, har delats ut sedan 1945 av amerikanska Albert and Mary Lasker Foundation och omfattar tre kategorier: Grundforskning, klinisk forskning och ett specialpris för forskningssinsatser som haft stor betydelse för allmänheten.

Priset för klinisk forskning går till kinesiska Youyou Tu för att hon räddat miljoner liv genom sin upptäckt av artemisinin, det i dag mest effektiva läkemedlet mot malaria.

Youyou Tus malariaforskning påbörjades då hon på 1960-talet i Kina deltog i ett hemligt militärt projekt för att ta fram behandling mot klorikinresistent malaria.

Artemisinin utvecklades efter önskemål från Mao Zedong om att undersöka och utveckla, som han lär ha uttryckt det, skattkammaren av traditionell kinesisk medicin.

Tysken Franz-Ulrich Hartl och amerikanen Arthur Horwich får dela på Laskerpriset för grundforskning för sina studier av veckning av proteiner, som har ökat förståelsen av sjukdomar som Alzheimer, Parkinson och galna kosjukan.

Det tredje priset går till The Clinical Center of the National Institutes of Health i Maryland i USA för att det är ett forskningssjukhus där vetenskapliga framsteg omvandlas till innovativ behandling.

Forskare vid sjukhuset står bland annat bakom utvecklingen av AZT, det första effektiva AIDS-läkemedlet.

Läs mer om priset och vinnarna på laskerfoundation.org

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev