Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Latinamerika riskerar att drabbas hårt av zika

Publicerad: 26 juli 2016, 07:11

Foto: Thinkstock

Det första barnet i Europa med mikrocefali som uppges ha orsakats av zikaviruset har fötts i Spanien. Samtidigt tror forskare att ett stort antal foster i Latinamerika riskerar att drabbas.


Ämnen i artikeln:

Zikavirus

Ett sjukhus i Barcelona rapporterade på måndagen att en kvinna, smittad med viruset, fött ett barn med fosterskadan mikrocefali, som innebär att hjärnan är onormalt liten.

Ett foster med mikrocefali som aborterades i Slovenien hade visserligen spår av zikavirus i blodet, men Barcelona-fallet är det första i Europa där en zikainfekterad kvinna fött ett barn med sjukdomen.

En ny forskningsrapport visar samtidigt att så många som 1 650 000 fertila kvinnor i Latinamerika riskerar att smittas av zika, som huvudsakligen sprids via myggor. Det kan resultera i att tiotusentals graviditeter slutar med att fostret utvecklar allvarliga missbildningar, bland annat mikrocefali.

– Det är visserligen ingen exakt siffra, men jag tror att det är värdefullt att vi åtminstone har en uppskattning av omfattningen, säger Alex Perkins, en av de amerikanska forskarna bakom undersökningen som publiceras i tidskriften Monday in Nature Microbiology.

Beräkningen är "värsta tänkbara men ändå realistisk" enligt Perkins, verksam vid Notre Dame-universitet i delstaten Indiana.

Andra experter anser att uppskattningen är alltför försiktig. Nya forskningsresultat visar att så stor andel som 29 procent av fostren med zikasmittade mödrar insjuknar på olika sätt, påpekar Derek Gatherer vid universitet i Lancaster i Storbritannien. I så fall skulle "över en halv miljon" kunna drabbas, säger han.

Värst kommer kvinnor i fattiga områden att drabbas av zikavirusets framfart, enligt rapporten. Skälet är framför allt att de ofta saknar luftkonditionering och myggfönster — avgörande faktorer när det gäller virusets spridning.

Zikavirus

Cirka en av fem som infekteras med zikavirus utvecklar symtom och de som utvecklar sjukdom får oftast milda symtom. De vanligaste symtomen är feber, hudutslag, ledvärk och ögoninflammation. I allmänhet varar symtomen två till sju dagar.

På enbart symtomen är det omöjligt att urskilja zikavirusinfektion från denguefeber, som också sprids via myggor.

Viruset misstänks även kunna ge allvarliga neurologiska komplikationer. Ett ökat antal nyfödda med onormalt litet huvud, mikrocefali, och vuxna med Guillain-Barrés syndrom misstänks ha ett samband med infektionen. Guillain-Barrés syndrom är en ovanlig neurologisk sjukdom med uppåtstigande slappa förlamningar i armar och ben.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT

Ämnen i artikeln:

Zikavirus

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev