Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Ledande virolog kräver mer vaccin mot svininfluensan

Publicerad: 19 maj 2009, 11:27

Svininfluensan bör tas på största allvar och vi måste bli bättre på att ta fram influensavacciner. Det menar en av världens ledande virologer, professor Albert Osterhaus.


Det var vid en stor europeisk konferens i Helsingfors i går, måndag, om infektionssjukdomar som virologen Albert Osterhaus, verksam vid Erasmus medicinska centrum i Rotterdam, talade om hotet från den aktuella svininfluensan, A(H1N1). Han menar att influensan är att betrakta som allvarlig och att den utan tvekan är det största som hänt de senaste 40 åren när det gäller mänsklig influensa.

Albert Osterhaus var en av dem som var med och ledde arbetet med att identifiera H5N1, det så kallade fågelinfluensaviruset, 1997.

Enligt ett pressmeddelande anser Albert Osterhaus är det viktigt att ha bra diagnosmetoder, effektiva behandlingar och väl fungerande vacciner för att kunna möta en influensa. Albert Osterhaus menar att det finns stora brister i utvecklingen av vacciner mot svininfluensan. Han påpekar att produktionen av influensavacciner måste bli bättre över lag, oavsett om något vaccin mot A(H1N1) utvecklas eller inte.

Just nu finns kapacitet att ta fram doser med vaccin som räcker till ungefär 1 miljard människor. Världens befolkning är ungefär 6,7 miljarder, vilket gör det långt ifrån tillräckligt menar Albert Osterhaus. Han anser även att det är viktigt att ha gott om antibiotika mot sekundära infektioner, så som lunginflammation, som kan följa med en influensa och ha dödlig utgång.

Relaterat material

Svenska staten förbereder inköp av influensavaccin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev