Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Ledningen insåg inte allvaret i Clostridieutbrottet i Ystad

Publicerad: 29 oktober 2014, 14:23

Efter att ha utrett utbrottet av en aggressiv tarmbakterie vid Lasarettet i Ystad riktar nu Region Skåne kritik mot sina egna chefer.


Dagens Medicin har tidigare rapporterat om utbrottet av den aggressiva tarmbakterien Clostridium difficile SE28. Utbrottet pågick mellan juli 2012 och december 2013 och resulterade i att 27 patienter vid Lasarettet i Ystad smittades och att tio av dem också dog.

– I hälften av fallen var Clostridium difficile huvudsaklig eller väsentligt bidragande orsak till dödsorsaken, säger Staffan Banke, chefläkare inom Skånevård Kryh, där Lasarettet i Ystad ingår, i ett pressmeddelande.

De tre utredningar som Region Skåne öppnade kring utbrottet är nu klara och de visar också:

■ Att patienter med diarré fick ligga kvar på flerbäddsal i flera dagar.
■ Att inga avföringsprov togs på vissa patienter efter att de hade blivit sjuka.
■ Att rengöring av vårdutrustning nära patienterna inte utfördes på ett ”optimalt sätt”.

Utredningarna visar däremot inte att det förekom systemfel eller bristande riktlinjer vad gäller hantering av smitta. Enligt utredarna ska det i stället ha varit så att ledningen i Ystad inte insåg allvaret i utbrottet.

– De agerade inte tillräckligt insiktsfullt när utbrottet startade. De informerade inte anhöriga och ingen lex Maria-anmälan gjordes. Till detta är jag mycket kritisk och riktar därför kritik mot dåvarande sjukhuschef, verksamhetschef och chefläkare säger regiondirektör Jonas Rastad i pressmeddelandet.

Två av de ansvariga cheferna skiljdes tidigare temporärt av från sina uppdrag men när utredningarna nu är klara står det klart att inga andra arbetsrättsliga åtgärder kommer att vidtas. Av pressmeddelandet framgår också att regionen nu skärper sina hygienrutiner.

Relaterat material

Bakterieutbrott ska utredas

Chefer sätts i karantän efter Clostridiumutbrott

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev