Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Lena Hallengren: Någon gång slår vi i vårdtaket

Publicerad: 21 april 2021, 13:19

Socialminister Lena Hallengren (S) vid en tidigare pressträff.

Foto: Jessica Gow/TT

Socialminister Lena Hallengren (S) varnar för följderna om trycket på intensivvården inte minskar.


Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenCovid-19Intensivvård

– Ingen människa orkar hur mycket som helst, hur länge som helst, säger hon på en pressträff.

Ministern beskriver en speciell situation, med allt fler vaccinerade samtidigt som sjukvården står under en extrem belastning.

– En dag kommer vi att ha vaccinerat oss ur den här pandemin. Men vi är inte där än, det vet alla som kämpar på intensivvårdsavdelningar runtom i Sverige, säger Hallengren.

Om inte följsamheten i samhället blir bättre kan regeringen vidta mer åtgärder. Hon vill inte gå in på vilka dessa skulle kunna bli, utan betonar att det först och främst handlar om att följa de rekommendationer som redan finns:

– Man ska inte gå en hel familj på Ikea. Tänk er noga för.

”Rakt uppåt”

Olivia Wigzell, Socialstyrelsens generaldirektör, säger att grafen för iva-patienter pekar ”rakt uppåt”. Regionernas prognoser är också röda, vilket innebär att de ser en försämring på kort och lång sikt.

– Det här gör att vi ser att vi är inte på toppen ännu, det viker inte av.

Åldersfördelningen har ändrats under de tre vågorna. Under tredje vågen har andelen yngre eller medelålders som blir inlagda på sjukhus ökat.

Olivia Wigzell säger vidare att myndigheten har ett riktmärke om att ha 20 procent ledig iva-kapacitet. Under april har dock sjukvården under majoriteten av dagarna legat under 20 procents kapacitet.

– Det är små marginaler, säger Wigzell.

Behöver beredskap

Man vill till exempel ha beredskap för att kunna ta emot patienter vid en stor trafikolycka.

– Varje extra vårdplats är inte bara en säng utan även personal, kompetens och engagemang. Personalen har arbetat under lång tid under stor press med i princip obefintligt andrum mellan andra och tredje vågen, säger Wigzell.

Sofia Lindström, specialistsjuksköterska i intensivvård och ordförande för Vårdförbundet i Uppsala, konstaterar att läget är så allvarligt som myndigheter och regering beskriver.

– Så snälla följ restriktionerna, så slipper ni uppleva vården på egen hand.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev