Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Liberalerna uppmanar resenärer från Storbritannien att testa sig

Publicerad: 21 december 2020, 12:57

Twitter-meddelandet lades ut under söndagskvällen.

På Twitter uppmanar Liberalerna alla som varit i Storbritannien att testa sig och hänvisar till 1177. Detta trots att bara personer med symtom ska beställa PCR-test.


Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenCovid-19

Twitter-meddelandet från Liberalerna lades ut i söndags kväll och lyder: ”Alla som nyligen har varit i Storbritannien bör försätta sig själva i karantän och avvakta test för att säkra vårt inre skydd”. Det innehåller också en länk till 1177.se med uppmaningen ”beställ test här”.

Meddelandet har fått reaktioner på Twitter. 

”Blir extra platt fall när man 1. Hittar på egna rekommendationer 2. ..som inte fungerar i praktiken. (Hänvisa symtomfria inresta till 1177 för test)”, skriver Matilda Lundblad, som bland annat är läkare åt svenska fotbollslandslaget. 

Lina Nordquist, sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna säger att bakgrunden är ett politiskt utspel, men att twitter-meddelandet är felaktigt utformat.

– Vi vill se en sådan rekommendation från Folkhälsomyndigheten, men den som skrev det måste ha missförstått. Vi är ingen myndighet, vi ska inte utfärda rekommendationer. Jag ska ta kontakt med kommunikationsavdelning. Det här blir fel, säger hon till Dagens Medicin.

Partiet vill att Folkhälsomyndigheten ska uppmana resenärer från Storbritannien att sätta sig i självkarantän för att förhindra att den smittsamma muterade varianten av sars-cov-2 kommer in i Sverige. 

Enligt den information som finns på 1177.se är det endast personer med symtom eller som ingår i en smittspårning som ska testa sig. ”Du kan lämna ett PCR-prov när du har haft symtom i minst 24 timmar. I början av sjukdomen finns det mest virus i kroppen”, står det på 1177.se. 

Lina Nordquist säger att uppmaningen för resenärer att beställa test blir fel.

– Vi ska inte uppmana till att överbelasta 1177. Det är fel läge. 

Vid lunchtid i dag skrevs en ny tweet, som lyder: ”Liberalerna vill se nya rekommendationer som innebär att den som varit i Storbritannien ska sättas i självkarantän”. I den nya tweeten finns inte någon länk för beställning av test.

Ursprungsmeddelandet ligger däremot kvar.

 

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev