fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Lika många covidpatienter på Sahlgrenska i januari som för ett år sedan

Publicerad: 28 februari 2022, 15:55

Antalet covidsmittade patienter var lika högt på Sahlgrenska universitetssjukhuset i januari 2022 som i januari 2021, men betydligt färre krävde vård på iva. Foto: Mathias Bergeld, Bildbyrån/ Getty Images

Antalet covidpatienter på Sahlgrenska universitetssjukhuset var lika högt under januari i år som under januari förra året. Fast de i år var mindre sjuka.

Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetCovid-19Intensivvård

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


Under andra vågen 2021 vårdades 250 patienter för covid-19 på Sahlgrenska under januari månad. Av dem behövde 50 intensivvård, iva. Under det här årets första månad hade lika många inneliggande patienter covid, men bara nio av dem låg på iva.  

Läs mer: Socialstyrelsen: Pandemin är inte över 

Så trots den omfattande samhällsspridningen av covid-19, har patienterna inte varit lika allvarligt sjuka, och nu syns en minskning av smittan. Det konstaterar styrelsen för Sahlgrenska universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

Trots de höga sjukskrivningstalen även bland personalen i januari, ökade inte antalet patienter som väntat på behandling eller operation över 90 dagar, jämfört med december. Sedan augusti syns dessutom en nedåtgående trend för antalet väntande även om antalet blivit fler. 

”Sahlgrenska universitetssjukhusets kompetenta medarbetare har tillsammans klarat pandemins fjärde topp, men vi kommer att få leva med konsekvenserna av pandemin länge. Början på året har varit mycket utmanande med hög sjukfrånvaro i kombination med ökat antal patienter som söker akut vård”, säger sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg i pressmeddelandet.

Vid fredagens möte beslutade styrelsen också att undersöka hur sjukhuset kan bistå i situationen i Ukraina om svenska staten frågar efter det.  

Kommentera

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev