Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Lovande data för vaccinkandidat mot sars-CoV-2

Publicerad: 19 maj 2020, 09:58

Alla av de åtta först behandlade försökspersonerna har fått ett antikroppssvar mot det nya coronaviruset i en fas 1-prövning med ett experimentellt vaccin.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetVaccin

Bakom vaccinet står det amerikanska företaget Moderna Therapeutics som i går måndag beskrev de hittills preliminära delresultaten i ett pressmeddelande.

I studien, som leds av den amerikanska myndigheten National Institute of Allergy and Infectious Diseases, testas ett vaccin baserat på mRNA för ett virusprotein. Efter att deltagarna fått sin andra dos av vaccinet hade alltså samtliga åtta neutraliserande antikroppar mot viruset i blodet och detta enligt företaget i nivåer som uppmäts hos patienter som tillfrisknat efter covid-19.

Fler deltagarna hade utvecklat ”bindande” antikroppar mot viruset men det är ännu oklart huruvida dessa också kan neutralisera viruset, det vill säga påverka virusets förmåga att infektera värdceller.

Huruvida antikropparna räcker för att skydda mot infektion av det nya coronaviruset kan studien inte ge svar på, även om företaget kort redogör för försök i möss där vaccinet ska ha förebyggt att virus förökar sig i lungorna.

I vidare kliniska försök ska de amerikanska forskarna utröna vilken dos av vaccinet som ska användas i en fas 3-prövning som de hoppas kunna starta i juli.

Hittills i de kliniska studierna har vaccinet verkat ha god säkerhet, enligt Moderna Therapeutics.

Relaterat material

Tegnell: Ett vaccin kan dröja

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetVaccin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev