Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Lovande data från stor vaccinprövning

Publicerad: 9 november 2020, 14:16

Foto: Getty Images

Pfizer uppger att bolagets vaccinkandidat gav mer än 90 procents skydd mot symtomatisk infektion av det nya coronaviruset.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetVaccinPfizerCoronakrisenCovidvaccinCovid-19

Resultatet baseras på den första effektanalysen av bolagets fas 3-prövningsprogram av vaccinkandidaten BNT162b. Totalt omfattar programmet över 43 500 deltagare och de nu aktuella resultaten beräknas enligt ett pressmeddelande på de 96 första fallen av bekräftad sjukdom i antingen vaccin- eller placeboarmen i den randomiserade studien. 

Sju dagar efter att den andra av två doser vaccin givits är skyddseffekten över 90 procent, skriver Pfizer i pressmeddelandet. Vaccinet skulle därmed ge ett skydd mot infektion 28 dagar efter att första dosen givits. 

Siffran på skyddseffekten kan dock komma att ändras ju längre studien pågår, enligt Pfizer. 

Hittills har inga allvarliga säkerhetssignaler kommit från studien, och Pfizer skriver att bolaget kommer att ”diskutera” resultaten med regulatoriska myndigheter i hela världen. 

Än så länge finns bara information om resultaten i ett pressmeddelande och de ska därför tolkas med försiktighet. Resultaten har alltså inte referentgranskats av oberoende forskare för publikation i en vetenskaplig tidskrift. Det finns inte heller information i nuläget om hur bra vaccinet förebygger allvarlig infektion av covid-19 eller hur långvarigt skyddet är. 

Studien är gjord i samarbete med det tyska företaget Biontech. Den undersökta vaccinkandidaten baseras på mRNA som gör att kroppens celler börjar producera det så kallade spikeproteinet hos sars-cov-2. Därmed kan immunsystemet lära sig att reagera på viruset och förhindra att ”riktiga” viruspartiklar ger upphov till infektion. 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev