Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Lovande resultat för nytt poliovaccin

Publicerad: 15 oktober 2008, 21:00

Fler barn uppnådde skydd mot poliovirus med en ny sorts vaccin, enligt två nya studier. Resultaten väcker hopp för de länder som fortfarande är drabbade av viruset.


För 20 år sedan initierade Världshälsoorganisationen, WHO, en kampanj för att utrota polio. Sedan dess har antalet människor som drabbats av sjukdomen sjunkit avsevärt. Men i några få länder har sjukdomen fortfarande bitit sig fast.

Nu visar två studier som i dag publiceras i New England Journal of Medicine på goda resultat för en relativt ny form av vaccin mot sjukdomen, ett så kallat monovalent vaccin.

Till skillnad från de konventionella trivalenta vaccinen slår ett monovalent vaccin endast på en av de tre typerna av poliovirus. På så vis kan man vaccinera mot just den typen av virus som är aktuellt i ett område. Dessutom är poliovirus av typ två i dag utrotad, och de trivalenta vaccinerna har nackdelen av de måste tas upprepade gånger.  Det monotypiska vaccinet, mOPV1, har i de här och tidigare studier visat på flera gånger bättre effekt än tidigare vaccin som använts i området.

I den ena av studierna som nu publicerats har forskare tittat på effekter av att det monovalenta vaccinet införts i norra Nigeria. Deras slutsats är att vaccinets förbättrade effektivitet, tillsammans med en något ökad andel vaccinerade barn, har bidragit till att mer än dubbelt så många barn under fem år fått skydd mot barnförlamning orsakad av polio typ 1 sedan det nya vaccinet infördes.

I den andra studien har forskare jämfört 530 barn i Egypten som antingen fick det nya vaccinet eller ett trivalent vaccin. Bland dem som fått det nya vaccinet hade 55,4 procent fått antikroppar mot poliovirus typ 1 när det gått 30 dagar från att vaccinet administrerats. Det ska jämföras med 32,1 procent i gruppen som fick konventionellt vaccin. Barn som utsattes för stammar med poliovirus från mOPV1 hade också en avsevärt kortare period med utsöndring av virus efter att det aministrerats jämfört med dem som fick trivalent vaccin.

– Av de två studierna var det framför allt den som utfördes i Nigeria som var intressant eftersom den visar på bättre skyddseffekt mot barnförlamningssjukdomen när man på bred nivå inför ett monovalent vaccin, säger Jan Andersson, professor i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet, Huddinge.

Även om mOPV1, som tas oralt, nu visat goda resultat är det inte lika effektivt som det vaccin som ges med injektioner i till exempel Sverige.

­I Nigeria har det varit särskilt svårt att vaccinera mot polio bland annat eftersom mödrar där, liksom i andra länder där viruset förekommer, kan ha höga nivåer av antikroppar. Antikropparna kan överföras till barnen under fostertiden och göra det svårt för vaccin att få önskad effekt.

– Det här är ett genombrott. Nu återstår det att ta fram effektiva vaccin mot virus med serotyp 3, säger Jan Andersson.

New England Journal of Medicine 2008; 359:1666-1674 New England Journal of Medicine 2008; 359:1655-1665

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev