fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Lovande resultat för patienter med hepatit C och hiv

Publicerad: 25 februari 2015, 11:51

Foto: Thinkstock

Två kliniska fas II–studier visar nästat total utläkning av hepatit C hos personer som både har hepatit C och hiv och som behandlats med de nya direktverkande antivirala läkemedlen.

Ämnen i artikeln:

HepatitLäkemedelGilead

Två kliniska fas II–studier visar nästan total utläkning av hepatit C hos personer som både har hepatit C och hiv och som behandlats med nya direktverkande antivirala läkemedel.

De senaste åren har behandlingen av hepatit C revolutionerats med de nya effektivare läkemedlen. Nu har forskare också undersökt effekten i en grupp patienter med både hepatit C och hiv. Den äldre interferonbaserade behandlingen gav en mycket sämre effekt på patienter med båda infektionerna. Dessutom gav den också relativt svåra biverkningar, vilket gjorde att många patienter inte kunde behandlas. De nya läkemedlen ger mindre biverkningar, men kostnaden är hög.

Hepatit C och hiv förekommer ofta tillsammans på grund av gemensamma smittvägar. Patienter med båda infektionerna har en hög risk att utveckla svåra leversjukdomar, som bland annat är en av de största dödsorsakerna bland personer med hiv.

I den ena studien har man prövat effekter av de antivirala läkemedlen ombitsavir, paritaprevir, ritonavir i kombination med dasabuvir och ribavirin. Ritonavir används också mot hiv. Läkemedelskombinationen gav en utläkning av hepatit C på 94 procent hos de som behandlades i 12 veckor och 91 procent av de som behandlades i 24 veckor.

I den andra studien behandlade man med de antivirala läkemedlen ledipasvir och sofosbuvir i 12 veckor. Läkemedelskombinationen gav en utläkning av hepatit C på 98 procent.

Den första studien finansierades av Abbvie och den andra av bland annat Gilead Sciences. Studierna kan du läsa här:

Mark S. Sulkowski med flera. Ombitasvir, paritaprevir co-dosed with ritonavir, dasabuvir, and ribavirin for hepatitis C in patients co-infected With HIV-1: A Randomized Trial. Jama, publicerad online 23 februari 2015: DOI: 10.1001/jama.2015.1328.
Anu Osinusi med flera. Virologic response following combined ledipasvir and sofosbuvir administration in patients with HCV Genotype 1 and HIV Co-infection. Jama, publicerad online 23 februari 2015. DOI:10.1001/jama.2015.1373.

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev