Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Lovande svenska försök med hiv-vaccin

Publicerad: 30 augusti 2006, 12:00

En svensk hiv-vaccinstudie har i dag presenterat lovande resultat. Vaccinet har visat sig aktivera immunförsvaret hos 90 procent av försökspersonerna.


Studien har utförts vid Smittskyddsinstitutet, Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset under ledning av professorerna Gunnel Biberfeld, Britta Wahren och Eric Sandström.

I dag presenterades deras resultat på en hivvaccinkonferens i Amsterdam.

Det svenska vaccinet är ett så kallat genetiskt vaccin, vilket innebär att det består av bitar av virusets arvsmassa.  När arvsmassan kommer in i människokroppen producerar kroppen under en kort tid själv de proteiner som den tillförda arvsmassan kodar för. Det får immunförsvaret att reagera med att tillverka antikroppar mot de främmande virusproteinerna.

Olika stammar av hiv har olika arvsmassa, och därför innehåller vaccinet dna-delar från flera av de virusstammar som finns i världen. Den svenska studien är en så kallad fas I-studie. Det innebär att ett nytt läkemedel eller vaccin för första gången testas på friska, frivilliga människor och det görs främst för att kontrollera att läkemedlet inte är skadligt.

Det svenska vaccinet testades på 40 friska personer. De vaccinerades vid tre tillfällen genom en nålfri metod, där vaccinet sprutas in genom huden med kolsyra direkt i ytterhuden.

Fördelen med metoden är att smitta inte kan spridas genom att flera människor delar samma kanyl. För att förstärka vaccinets effekt fick försökspersonerna också en fjärde dos där delar av hiv-arvsmassa byggts in i ett kokoppsvirus.

Forskarna kunde se att vaccinet aktiverade immunförsvaret hos 90 procent av försökspersonerna, och att vaccinet tolererades väl. Nu vill de svenska forskarna följa upp de lovande resultaten med en större fas II-studie i Tanzania hösten 2006.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News